LCHF - Første dag

LCHF – 2-3.dag og ubehagelig afslutning

Det blev en kort flirt med LCHF for mit vedkommende. Jeg fornemmede allerede på 2.dagen at jeg havde det halv-dårligt, men da det skete nuppede jeg et par af sønnernes kiks og det gik over. Dagen efter tænkte jeg, at jeg ville undgå at tælle kalorier for at give kroppen mulighed for selv at regulere, så jeg spiste løs af LCHF – det gik godt indtil jeg kom tilbage fra en god gang træning. Jeg fik frokost, men blev ved med at være sulten, spiste mere LCHF men det hjalp ikke – Efter 1 time begyndte jeg at få det rigtigt skidt, svimmel, ør i hovedet og kunne ikke tænke klart – Mit blodtryk steg vildt og hjertet galoperede derud af – de ellers ufarlige ekstra hjerteslag jeg har, gik helt amok med 5-6 stk i minuttet. Jeg havde flimren for øjnene, hele kroppen rystede og jeg følte mig tæt på at besvime.

Da der var gået over en time på denne måde, uden det blev bedre, fik jeg mig slæbt op til min overbo, der ringede efter en ambulance. Jeg kan ikke huske så meget fra selve turen til hospitalet eller den første tid på skadestuen, men jeg kom da langsomt til mig selv igen og blev mere klar i hovedet. Efter et par timer var jeg stabil nok til at komme hjem igen, med besked på at blive tjekket af min egen læge i næste uge og undersøges yderligere for hypoglykæmi (for lavt blodsukker).

Så der bliver ikke mere LCHF eksperimentering fra min side – jeg beklager overfor jer, der havde glædet jer til at følge med, men det lader ikke til, at min krop fungerer godt uden kulhydrater og særligt ikke når jeg træner. Jeg vil i øvrigt opfordre til, at hvis andre ønsker at prøve LCHF af, at de langsomt og gradvist reducerer mængden af kulhydrater og særligt passer på ved træning og eller hårdt fysisk krævende arbejde. Hvis din krop trives på denne måde, kan jeg sagtens se fordele i forhold til mæthed og energi, men altså pas på og lyt til din krop undervejs.

Follow

24 kommentarer

 • Hold da op det var da noget af en forskrækkelse. Håber du snart er på toppen med normal kost. God bedring og ha en dejlig aften.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Godt der ikke skete mere. Det kunne jo have gået helt galt. Jeg bliver altså lidt trist over at læse, hvad du og mange andre er villige til at udsætte deres krop for. Træning og kalorietælling kan være godt Og nødvendig hvis man vil tabe sig. Der kan bare hurtigt opstå en mani hvor man vil gå til ekstremer for at tabe sig. Hvorfor er det ikke lige så vigtigt at føle sig sund og glad frem for at det kun er vægten der er indikator? Hvorfor gå på kure der ligefrem kan skade en? Ja, det er altså kun af ren bekymring jeg skriver dette og skal ikke forstås som en nedladende kommentar. Jeg håber du er kommet ovenpå igen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Hej Anja – Vi er ret enige og jeg opfatter det ikke nedladende.

   Der er dog mange der spiser efter LCHF, som gør det uden at ville tabe sig – det handler også om mæthedsfølelese, energi og god søvn. Men åbenbart ikke alle der fungerer godt på denne måde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rosa

  Åh hvor var det dog synd for dig, Lise! Kan godt forstå du er blevet slemt forskrækket:-(
  Og du har helt ret, naturligvis skal man lytte til sin krop! Da jeg gik over til denne kost, gjorde jeg præcis som du beskriver: skar gradvist ned i kulhydraterne og lyttede og lyttede… Fik det mærkbart bedre og bedre efterhånden som kulhydratindtaget blev mindre og er derfor fortsat på denne måde.
  Men vi er jo ikke ens! Der er stor forskel på hvad vores kroppe trives med og hvad de ikke trives med. Jeg synes du kommer med en flot afslutning med rådet om at LYTTE.
  Ønsker dig rigtig god bedring og en sikker tilbagevenden til din godt afprøvede energifordeling i kosten:-)
  Kh Rosa

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Tusinde tak Rosa – det kan jeg så også i bakspejlet ønske jeg havde gjort. Men det er nemt at være bagklog 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Puha, sikke en forskrækkelse. Godt du lytter til din krop.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Ja for pokker det var vist kroppen der vinkede med en vognstang 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig god bedring til dig ovenpå denne skrækkelige oplevelse !! Puha.. jeg skar også gradvist ned da jeg hoppede på denne kur og har heldigvis ikke haft sådan en væmmelig episode. Men jeg træner heller ikke, måske derfor ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Tak Maria Træningen spiller sikkert ind. Men muligvis har jeg i forvejen haft tendens til lavt blodsukker, det kunne forklare en masse

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det var da enormt ubehageligt! Stakkels dig, jeg håber snart, du er ovenpå igen!
  Jeg har det ret godt med ikke at spise korn, men tilgengæld spise frugt og grønt med forholdsvis meget kulhydrat, men nu må du se, hvad der føles rigtigt for dig, og du har gjort det helt rigtige
  ved at lytte til din krop.

  Mange god bedrings-hilsner fra
  Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uha da – det var da en grim oplevelse.
  Håber du er helt frisk igen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Faktisk stadig lidt skvattet, men jeg skal nok komme efter det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise, jeg kom til at tænke på en ting. Da jeg lagde kosten om til LCHF i sin tid, oplevede jeg også ubehag efter de første par dage (ubehag, ikke voldsom oplevelse som din), og da læste jeg om noget, som hedder “carb crash”. Carb crash er et udtryk for, at kroppens glykogendepoter er ved at være tømt, men at kroppen endnu ikke har vænnet sig til sit nye brændstof. Og så crasher den. Det er selvfølgelig svært ubehageligt, og det er jo på ingen måder meningen, at man skal have det skidt, så løsningen er her, at spise lidt kulhydrater af høj kvalitet og tage nedtrapningen over nogle dage, som du også er inde på. Kostdoktorn beskriver noget lignende i sin bog “Matrevolutionen” og foreslår, at man drikker bouillon og får ekstra salt i de dage. Ved ikke lige, hvad det skal hjælpe, jeg ville nok vælge en ekstra håndfuld nødder.

  Som sagt, din oplevelse lyder mere voldsom end dette, det slog mig bare lige, at flere oplever dette fænomen i starten også.

  Håber du snart er frisk igen. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Det er klart der, det der er gået galt – skiftet til et andet brændstof som enten har været for voldsomt eller min krop ikke kan finde ud af. Men jeg skal som sagt undersøges for for lavt blodsukker hos min egen læge i morgen. Det kan være jeg har haft det hele tiden og det kunne jo forklare den glubske konstante sult og at jeg får tømmermænd af to glas vin 😉 Det var i hvertfald ikke noget man ¨kunne komme igennem¨ ved at drikke bouillon med salt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Monica

   Hej. Jeg havde en lignende oplevelse idag på den tredje dag. Væske og bouillon hjælp ikke. Jeg har aldrig rigtig spist sukker, slik, sodavand, pasta, men KH kom fra perlebyg 3-4 gange om ugen, to skiver hjemmebagt rugbrød om dagen, nogle kogte kartofler etc. Har ikke den søde sand og bryder mig ikke om dej.
   Det kom mig derfor som en stor overraskelse, at det blev så svært at skifte til LCHF. Har spist rigeligt med fedt og KH fra avocado, majo, creme fraiche og masser af grøntsager, alt med fed fisk og noget kød. Hvade det fint den første dag, dårligere den anden og vildt skidt her idag. Var nødt til at presse to appelsiner og spise lidt æble. Aflyse mine aftaler. Min mand, som også startede helt tilfældig med mig, har det ganske fint. Så forksellige er vi. Men jeg er meget svimmel, svag, kan ikke fokusere og koncentere mig. Det drejer rundt i hovedet på mig. Mit blodsukker halvanden time efter frokosten var på 5.2, så det lyder vel ok? Men hvorfor har jeg det sådan her? Skal jeg droppe det hele?

   Jeg startede på LCHF for at få mere energi og komme af med netop den følelse af blodsukkerfald, som jeg mærker 2-3 timer efter et måltid, på trods af, at jeg ikke spiser de “slemme” og hurtige KH.

   Det kunne hjælpe mig at høre hvordan det gik dig efterfølgende. På forhånd tak.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Åh Monica det er jeg rigtigt ked af at høre. Jeg havde lige skrevet et langt svar til dig da min browser gik ned. Nu prøver jeg lige igen
   Jeg tror vi må acceptere, at nogle af os har brug for noget mere kulhydrat end LCHF foreskriver. Jeg er lige som dig heller ikke nogen sukkergris, men fungerer godt på havregryn, rugbrød, ris og pasta kombineret med frugt, grønt og protein. Men må også snuppe et mellemmåltid efter ca 3 timer.

   Sådan som jeg havde det med LCHF var ikke noget man kunne vænne sig til – det var rigtigt ubehageligt og ikke noget jeg vil udsætte min krop for en anden gang. I det hele taget er jeg blevet meget mere forsigtig med den slags – jeg hopper heller ikke på 5:2 eller faste i nogen afskygning. Så mit råd til dig må være enten gradvist at reducere kulhydrat til du finder et punkt der er optimalt for dig (jeg har ikke fundet det) eller acceptere at tænke og planlægge lidt sunde snacks. Det kan i hvertfald ikke være rigtigt at få det så vanvittigt dårligt – kroppen skal behandles ordentligt og målet var at få det bedre!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold da op en ubehagelig oplevelse. Jeg håber andre skriver din erfaring bag øret, inden de selv begynder eksperimentere med det. Jeg har tænkt en del over hele konceptet med LCHF og kure i al almindelighed siden du skrev det første indlæg, og jeg må ærligt indrømme, at jeg står af ved enhver form for ekstremitet. Jeg holder stadig på at jeg synes du har et fornuftigt forhold til mad – sådan ser det i hvert fald ud – men generelt set, så synes jeg at det er en dårlig idé at skære bestemte kostgrupper helt ud af kosten, medmindre man decideret ikke tåler dem. Hjernen har brug for kulhydrater, og så går man altså glip af en masse gode vitaminer ved at skære frugt ud af sin kost. Dem kan man naturligvis få fra diverse tilskud, men jeg tror at det er langt sundere at få så mange af dem som muligt, fra en naturlig kilde.

  Det er bestemt ikke en opsang, for du har om nogen et fornuftigt synd på dine kostvaner, det er blot nogle af de tanker jeg har gjort mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • detskalsmageafnoget

  Tusinde tak for din kommentar og dine tanker Betina.

  Jeg håber også, at mine erfaringer kan få andre til at gå mere forsigtigt til værks.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jussi

  Jeg besvimede midt inde i byen efter bare 2,5 døgn med LCHF. Det kan på ingen måde anbefales!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Uf hvor ubehageligt! Det kunne tyde på, at vi er nogle stykker der ikke trives godt uden kulhydrater.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Men rent biologisk er vi ikke designet til at spise brød, pasta og ris, så jeg tror det handler om tilvænning og om en ordentlig opstartsfase. Kroppen kan selv producere den glukose hjernen fx har brug for. Der er efter min mening ikke nogen mennesker, der har et højt indtag af kulhydrater, som er sundere end hvis de spiste efter paleo eller lchf. Er dog ked af din ubehagelige oplevelse, din krop må have fået sig noget af en overraskelse, da den begyndte at blive fodret med “rigtig mad” for første gang 🙂 vil ikke lyde bedrevidende, men bare tænk på, hvor meget forarbejdning der skal til af ovennævnte produkter før de bliver spiselige for mennesker. Det kan ikke være meningen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva RB

  Kære Lise.
  Smider lige en kommentar, selvom det er et gammelt indlæg – men måske kan andre få glæde af det, hvis de overvejer at starte på LCHF. jeg vil blot dele med dig og de andre læsere, at det desværre heller ikke blev en god oplevelse for mig. Den første uge gik faktisk ok. Det skal lige siges, at jeg spiste knækbrød eller havregrød hver morgen, samt frugt i løbet af dagen – så det var ikke engang helt striks LCHF. Alligevel crashede min krop FULDSTÆNDIGT på 8.-9. Dagen. Influenzalignende symptomer, mega slemme mavesmerter (nærmest kramper), hjertebanken og hovedpine… Så nej, jeg er også tilbage inen mere normalt, bevidst, sund, varieret kost – med al slags mad. Stadig med Obs på at passe på indtaget af sukker og hvede – men det er ikke helt forbudt 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Godt du lagde kommentaren Eva – tak for det 🙂 Det er vigtigt med fokus på, at vi alle er forskellige, og at der ikke er en måde at spise på der passer til alle. Vi bliver for tiden bombarderet med low carb/LCHF i alle medier og mange der åbenbart har det rigtigt godt med denne livsstil, at der overskygger de dårlige oplevelser der også er.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LCHF - Første dag