Vindere af Zuperzozial skåle

Jeg trækker lige i nødbremsen

Gamle vaner er svære at bryde, det er vist ikke nogen nyhed. Den seneste tid med flytning efter 16 år i udlandet har givet mig en del af arbejde med – det har primært været positivt, men også en hård tid.  At skulle sige farvel til det kendte og bygge en ny tilværelse op igen kræver superpowers. Jeg troede måske, jeg var kommet lidt videre, men kan se at min krop stadig reagerer på stress ved, at jeg bliver mere sulten, får lyst til store portioner, søde og fede sager. Jeg kan ikke lave om på efterdønningerne af flytningen og dens indvirkning på mine følelser, men jeg kan stoppe op nu og være mere bevidst om, hvad jeg putter i munden, så den onde cirkel kan brydes.

Så jeg har, stærkt inspireret af den seje smukke Kris Carr,  givet mig i kast med at opprioritere det plantebaserede i min kost og nedjustere det animalske, kaffe, sort te, alkohol og sukker. Det er er også et par andre knapper, jeg prøver at skrue en smule på: mere vædske, mere motion og søvn. Men altså…lidt ad gangen. Nedenfor er en beskrivelse af første dag. Som I kan se, handler det ikke om at tabe sig, men om at få kroppen på ¨ret køl¨ igen, at give den masser af nærig og skabe ro i fordøjelse og blodsukker. Kaffe er klart noget af det sværeste for mig at opgive – så jeg prøver at holde det til max 1 kop om dagen (i den seneste tid er det blevet til ca 3 store glas med mælk om dagen). Men det kan ikke betale sig at lave en ¨kold tyrker¨ for så får man grum hovedpine, har jeg tidligere erfaret!

Min grønne uge 1. dag:

Morgenmad: Grøn smoothie (agurk, æble, citronsaft og spinat) + Birchermuesli af 50 g havregryn (sat i blød natten over med æblejuice, kokosmel, hakkede hasselnødder og tørrede dadler). Pukka Urtete og en multi vitaminpille. (og ja en kop kaffe 🙂 )

Frokost: 2 skiver ristet rugbrød med avocado og tomat smurt med øko mayonnaise + blandet salat med olivenolie og citron.

Eftermiddag: Nut butter cup – plus et stort glas varmt vand med citron, et drys kanel og ingefær.

Aften Kikærter i tomat med spidskommen, kanel og pinjekerner – Grønkål og salat. Et par dadler til dessert med en kop urtete.

Er det mon noget, I kunne tænke jer at følge med i ? Hvad gør I selv i lignende situationer?

Follow

10 kommentarer

 • Pia

  Det kræver helt enorme superpowers. Også flere end jeg nogensinde havde forestillet mig! Min kæreste og jeg flyttede til Schweiz i sommers. Min krop har stadig ikke vænnet sig til det. Den er træt og oppustet hele tiden, og den vil bare have mere og mere sukker. Det er også svært at bibeholde den sunde livsstil, når vi pludselig skal til at finde ud af, hvilket sundt mad der er til rådighed her. I Danmark var det hele meget lettere. Men jeg ved også, at vi skal det hele igennem igen, når vi beslutter at flytte tilbage til Danmark igen – til den tid var det hele meget lettere i Schweiz.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Ja det er altså lidt af en sidegevinst at få ved en flytning, hvor man synes man har nok at se til i forvejen. Pøj pøj med opholdet i Schweiz, jeg håber I begge bliver rigtigt glade for det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Jeg kan bestemt nikke genkendende til din beskrivelse af kroppens reaktion på en længerevarende stresstilstand. Jeg har taget nogle kilo på i løbet af det sidste års tid, og har haft meget svært ved at tabe mig, da overskuddet ikke har været det til at gennemføre slankekur.
  For et par uger siden gjorde jeg ligesom dig: trak i nødbremsen.
  Jeg spiser tre faste måltider om dagen, hvor der lægges vægt på sund og vitaminholdig mad.
  Til mellemmåltider må der spises alt det frugt og grønt jeg vil, men ikke andre ting.
  Motion skal der til for at forbrænde stresshormonerne i kroppen og forbrænde fedt.
  Derudover er det vigtig at huske, at man ikke kan symptombehandle, dvs. kun fokusere på problemet “vægtforøgelse” men snarere fokusere på at få bugt med problemet der gav symptomet, nemlig STRESS! Jeg har derfor arbejdet meget med at ændre min hverdag, så jeg holder mig inden for nogle rammer, hvor jeg ikke bliver stresset.
  Det har hjulpet mig gevaldigt!
  Vil meget gerne følge med i hvordan det går dig fremover. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Det lyder som du har fat i det helt rigtige og gør fornuftigt frem. Der er jo desværre perioder hvor man ikke kan ændre på de ydre påvirkninger, men man kan så prøve at svare igen med at behandle kroppen optimalt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Hej
  Jeg har netop selv taget initiativ til at ændre min kost til en plantebaseret kost inspireret af Kris Carr, Chris McDonald m.fl. Jeg har købt bogen “Det helbredende køkken” og er gået igang. I første omgang vegetarisk men på sigt er det meningen at prøve livet som veganer. Vil gerne følge din omlægning til plantebaseret kost.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Hej Anette – den bog må jeg vist lige kigge lidt nærmere på. Det lyder spændende med din kostændring. Jeg ved, at jeg selv trives godt med mere vegetabilsk i min kost, og tror at det er den rigtige retning både for krop og miljø.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uha, du kan tro at jeg kender det. For nogle år siden tabte jeg mig 50 kg. Holdt det fint i et par år, men sidste år pådrog jeg mig en rygfraktur med mange gener til følge. Det har kostet mig næsten 10 kg – og de er bare så svære at komme af med. Jeg trænger virkelig til alle de usunde ting: kaffe, rødvin, chokolade (selvom det er det gode, så feder det jo alligevel). Jeg vil rigtig gerne følge med i dit projekt – og forhåbentlig lade mig inspirere til at komme tilbage på sporet igen.

  Mange hilsner
  Kathe

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Hej Kathe
   Kronisk smerte er da i hvertfald lidt af en stressfaktor for kroppen plus at du jo nok ikke har kunnet bevæge dig så meget. Det er nemlig en farlig trio den der ¨kaffe-vin-og chokolade¨ – og selvforstærkende hvis man ikke sætter ind.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • cristina

  Ja, det er godt nok hårdt – jeg er selv flyttet tilbage til Danmark i sommer efter 16 år i udlandet og bokser rundt med ledighed, lejlighedsrenovering, manglende netværk og et superstramt budget.

  Og du har ret; kroppen reagerer helt vildt uhensigtsmæssigt og skriger for mit vedkommende bare på ostemadder. Jeg oplever, at sukkeret og de andre fine, hvide kulhydrater er de store skurke i forhold til mit velbefindende, mens det animalske helst ikke skal nedjusteres alt for meget, hvis jeg skal holde balancen. D.v.s. omkring to vegetarmiddage, tre med fisk/fjerkræ og to med noget firbenet hver uge. Og ellers er masser af kerner og nødder alfa og omega – specielt omega 😉 – selvom de jo ikke ligefrem kan betegnes som slankemad, kan man ligefrem føle kroppen inhalere de gode næringsstoffer, når man langsomt tygger en lille håndfuld.

  Motionen skal for mit vekommende helst være noget jeg virkelig nyder – f.eks. astanga yoga, som centrerer krop og sind og samtidig er både afslappende og giver sved på panden – ellers ender det bare med at blive endnu en stressfaktor. Og så er det vigtigt at komme så meget som muligt ud i solen, så snart den er fremme, og bare ud i luften og naturen, når solen ikke gider lege.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Årh hvor jeg elsker din formulering ¨at kroppen reagerer helt vildt uhensigtsmæssigt¨ For det er lige præcis det den gør – lidt som min yngste søn, når vi skulle rejse med fly, da han var mindre. Han valgte også altid at modarbejde, når vi havde allermest travlt! 😉

   Det lyder som du er rimelig afklaret i forhold til hvad du trives godt med og hvad der virker for dig. Så skal resten nemlig nok ordne sig hen ad vejen.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vindere af Zuperzozial skåle