Super sund dessert med rabarber

Gæsteblogger – Michael er Food Fighter

Billede: Chhotography

I økologiens tjeneste!

af Michael Linnet

Food Fighters er et årligt tilbagevendende koncept og bærer sloganet ”vi kæmper for den gode mad”. Food Fighters dækker over 8 fødevarestuderende, der er udvalgt til at komme på en uges unik tur rundt i – og bagom – det danske fødevarelandskab. Undertegnede er studerende til professionsbachelor i Ernæring & Sundhed, og andre fagligheder blandt de 8 udvalgte Food Fighters var slagtere, kokke og ernæringsassistenter.

Hvad ”den gode mad” er kunne udgøre en diskussion for sig selv. Artiklen her skal tværtimod handle om økologi, som var temaet for årets Food Fighter-tur.

økologi(foto: Michael Linnet)

Rundt i landet bød turen på besøg ved både producenter, køkkener og gastronomer – hvilke overvejende havde økologi ”på menuen”. Nogle af de steder turen gik forbi var bl.a. AarstiderneGourmandiet, Nordic Food Lab, Friland Økologi, Tvedemose Champignon  – og meget mere. Som kontrast til idyl og økologi besøgte vi Danish Crown i Horsens, hvor der var slagtesvin i lange baner. Jeg vil lade tallet tale for sig selv: Det antal grise der slagtes på Danish Crown i Horsens pr uge, svarer til hvor mange øko-grise, der bliver slagtet… om året(!)

økologi (foto: Michael Linnet)

På turen stiftede vi ikke kun kendskab med fysiske steder, men blev også klogere på udfordringer, motiver og dogmer omkring økologi. Et af dogmerne var at økologi ikke må tjene penge, ikke må være en forretning og skal være kompromisløst og kun være dansk. Skal økologi så være en forretning? Hvis ikke, vil det alt andet lige være gøre det svært for den økologiske branche at udvikle sig – også globalt set. Sådan lød Food Fighternes sammenfattende konklusion i hvert fald.

Det sammensatte team af Food Fightere havde forskellige tilgange til økologi – og måltider i det hele taget – hvilket skulle vise sig at være repræsentativt for ugens tur rundt i det økologiske landskab.

Undervejs på turen var en af de ting jeg erfarede at der i praksis ikke kun kan skelnes mellem en konventionel eller økologisk tilgang. Jeg blev klar over, at der inden for økologiens verden eksisterer forskellige tilgange til økologi. I ugens løb stiftede jeg for første gang bekendtskab med begreber som ”samvittigheds-økolog”, ”profit-økologi” og ”hippie-økolog”. Begreberne taler til dels for sig selv ved og illustrerer et spænd omkring motivet for at være økolog er pragmatisk, strategisk eller idealistisk. Og i flere tilfælde en kombination.
Hvilken tilgang der er mest hensigtsmæssig for udbredelsen af økologi skal jeg ikke gøre mig klog på, men vi oplevede forskellige eksempler på at motivet kom til udtryk i måden at drive sin økologiske forretning på.

økologi (foto: Michael Linnet, Økologisk Ørred-dambrug)

Det der oftest bliver ”målt og vejet” i forhold til økologi er sundhed, smag og miljø. Samtidig er det emner, som jeg er overbevist om vil blive diskuteret i evindelighed. Men økologi er måske i ligeså høj grad de værdier, den filosofi og det madhåndværk som økologien bidrager med? Det kaldes også øko-komplekset, da disse områder netop IKKE kan måles eller vejes.

En af de områder jeg fokuserer særligt på, qua min uddannelse, er hvordan fødevarer og sundhedsområdet – herunder økologi – kan kommunikeres mest hensigtsmæssigt.
Som der ligger i ordet ”fight” er der mange elementer fra økologiens verden, som jeg synes er værd at kæmpe for. Men trods titlen ’økologisk Food Fighter’ for mit vedkommende aldrig blive en forherligelse eller religiøs tilgang til økologi. Som for den konventionelle fødevareproduktion, vil der også være nogle områder af økologien der kan diskuteres. Og diskussionen omkring både økologi, sundhed og fødevarer, finder jeg vigtig at tage løbende. For i mine øjne er en åben debat med til at nuancere, med til at skabe udvikling og med til at påvirke holdninger. Både på samfunds- og individniveau.

For mit eget vedkommende er jeg – udover at være studerende og Food Fighter – kommunikatør, under aliaset MadDetektiv www.maddetektiv.dk, hvor jeg forsøger at skabe debat om fødevarer, folkesundhed og etik (eller mangel på samme). Et blogsite, der for nylig var med at til at jeg blev nomineret til mad+medier-prisen 2014, i kategorien ”kritisk madjournalistik”.

(Billede: Rasmus Bay Arnbjerg)

Du skal være velkommen til at følge med og tage del i debatten – uanset om det er omkring økologi, ernæring, forbrug eller andet inden for fødevarernes verden.

Du kan læse mere om og følge Food Fighters på www.facebook.com/LF.FoodFighters. Senere på foråret vil der komme video og anden materiale med oplevelser, erfaringer og budskaber fra årets Food Fighters.

Michael Linnet
Food Fighter 2014
Blogger på maddetektiv.dk
@MadDetektiv (Twitter www.twitter.com/maddetektiv , Facebook www.facebook.com/maddetektiv)

(foto: Sara Vestergaard)


Follow

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Super sund dessert med rabarber