Sommer og hylden blomstrer

På antimafia-tour med Libera Terra

Libera Terra

Denne sommer gik ferien med familien til Sicilien. Ud over sol, seværdigheder og lækker mad, så havde rejsen fået et ekstra twist, da vi var så heldige at være blevet inviteret af Libera Terra på antimafia-tour. Libera Terra koordinerer en række kooperativer, der producerer økologiske specialiteter på landbrugsjord konfiskeret fra mafiaen. Der dyrkes vin og oliven – laves pasta i alle afskygninger, skønne marmelader og honning, bøffelmozzarella, soltørrede tomater og de lækreste artiskokker i olielage, tomatsaucer, kikærter i diverse tilberedninger og lokale specialiteter som aubergine-caponata, friselline, tarralini, Limoncello-likør og mandelkager.

Vi mødte op i San Giuseppe Jato lidt syd for Palermo, tæt på Corleone – en stille landsby hvor turister normalt ikke forvilder sig hen. Hovedkontoret for Libera Terra Mediterraneo lå meget diskret bag en tankstation i en baggård i uden nogen form for skiltning. Her mødtes vi med Francesco Citarda som er presserepræsentant for Libera Terra, og sammen kørte vi til området Don Tomasi, hvor vinen Cento Passi bliver fremstillet. På denne tid af året er der ikke så meget at se på en vingård, så rundturen gik mest på at få et indblik i Libera Terras arbejde og præmisser. Som dansker er det svært at forestille sig et liv, hvor mafiaens indflydelse er en realitet. Men Francesco Citarda gjorde sit bedste for at forklare den historiske baggrund og de komplekse sammenhænge. Med til billedet hører, at mafiaen historisk set har været en garant for arbejde i mange områder og at de allierede styrker efter anden verdenskrig valgte at samarbejde med mafiaen, da de kunne sikre stabilitet. Denne urokkelige magtfaktor har således præget Siciliens historie med korruption og skruppelløs vold, men også med arbejde og økonomiske ressourcer.

Historien bag – Libera blev etableret i marts 1995, som samleorganisation for en række initiativer der havde det til fælles at støtte sociale og lokale initiativer i deres kamp for retfærdighed. I rigtigt mange år havde kampen været rimelig nytteløs, men en ny lovgivning fra marts 1996 gjorde det nu muligt at overdrage landbrugsjord, ejendomme og andre værdier til sociale projekter. I praksis er det stadig den italienske stat, der er ejer af jorden, men gennem kontrakter bliver den daglige drift overdraget til lokale kooperativer. Fordelen er, at der bliver skabt arbejde lokalt og det hjælper på magtbalancen, at den lokale befolkning ser, at der bliver ¨givet tilbage¨ til lokalsamfundet. Ifølge Francesco Citarda, er Libera Terras primære opgave at arbejde for normalitet. I hans øjne er det ikke heltegerninger Libera Terra udfører – et lovlydigt samfund uden korruption og magtmisbrug burde være normen ikke undtagelsen.

Kvalitet og lokale produkter Gennem produktionen skabes der arbejde med ordentlige forhold, hvor de ansatte behandles med respekt – det er fairtrade og bæredygtighed indenfor Europas grænser. Samtidig har det også givet mulighed for unge med en højere uddannelse for at vende tilbage til Sicilien, da der nu er et reelt alternativ. Men mest af alt ønsker Libera Terra at være kendt for produkter af høj kvalitet. Så forbrugeren ikke bare køber produkterne for at støtte sagen, men også fordi kvaliteten er helt i top og på linje med andre produkter, du ellers ville finde i specialbutikker eller delikatesseafdelingen i dit lokale supermarked.

Socialt ansvar og økologi  – Som en del af det sociale ansvar er 30% af de ansatte personer med sociale udfordringer, handicap eller med behov for en reintegration på arbejdsmarkedet. Desuden er produktionen økologisk, da det var den løsning som bedst kunne forenes med en socialt ansvarlig produktion og hensynet til miljøet.

Nye initiativer Men det stopper ikke her – for der er nye projekter på vej. Udover at der løbende kommer nye produkter til, så satses der også på at give turisterne på Sicilien  mulighed for at træffe bevidste valg, om hvor pengene lægges og en synlighed i forhold til hvilke interesser der støttes. Under navnet ¨Libera – il g(i)usto di viaggiare er der blevet åbnet op for bondegårdsferie på vingårdene i Corleone og Ginestra. Som turist vil man kunne overnatte i enkle omgivelser og nyde Libera Terra produkterne ved måltiderne.

Skulle du have fået lyst til at støtte Libera Terra og prøve produkterne af, så forhandles de i Danmark af Riccardo Adragna som driver webshoppen  Social Good Stories

Libera TerraLibera Terra

Libera Terra

 

Follow

3 kommentarer

 • Hvor lyder det bare fantastisk, det må være skønt at få sådan en invitation 🙂 Min mor og jeg var på Sicilien for nogle år tilbage, jeg tror at det er det smukkeste sted jeg nogensinde har været. Jeg var helt forelsket, alt lignede at det var taget ud af et billede.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • detskalsmageafnoget

   Hej Sabrina 🙂 De var helt bestemt en spændende invitation at få. Vi var også ret vilde med Sicilien. Hvor boede i? Rejste I rundt eller?
   Jeg synes nu stadig, at Lugano er det smukkeste sted i verden 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Godt spørgsmål 😉 Jeg mener at det var ved Naxos men er ikke helt sikker af en eller anden grund. Vi rejste desværre ikke rundt, vi var kun på nogle ture til Taormina, Catania og måske også nogle andre steder. I Taormina så vi både en virkelig fin begravelse hvor de mange mennesker bar kisten ned igennem byen og vi så et ægte (var vi ihvertfald overbesvist om 😉 ) mafioso bryllup i den smukkeste kirke på den smukkeste plads udover vandet. Vi var fuldstændig fortryllet.
   Lugano har jeg ikke været men hvis det er smukkere end Sicilien står det nu meget højt på listen over ønske rejsemål 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommer og hylden blomstrer