Billedtekst: Glutenfri Bubble Waffles fra Svaneke Chokoladeri i Rønne.
Glutenallergi er en udbredt betegnelse, men teknisk set er der ikke noget, der hedder “glutenallergi.” Mange forveksler glutenallergi med cøliaki eller glutenintolerance, som er to forskellige tilstande, hvor kroppen reagerer negativt på gluten, et protein der findes i kornsorter som hvede, rug og byg.
Du er havnet i spørgehjørnet, hvor vi dykker ned i de mest relevante og interessante spørgsmål omkring mad og madvarer. Her på Detskalsmageafnoget.dk ønsker vi at give dig veldokumenterede svar, så du kan træffe informerede valg om din kost. I denne sektion vil vi besvare alt fra nysgerrige spørgsmål til mere komplekse emner, som kan hjælpe dig og din familie til en sundere livsstil.
1. Cøliaki
Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor indtagelse af gluten skader tyndtarmens slimhinde. Når en person med cøliaki spiser gluten, reagerer immunsystemet ved at angribe tarmens slimhinde, hvilket kan forårsage betændelse og beskadige tarmens evne til at optage næringsstoffer. Symptomerne på cøliaki kan variere, men typisk omfatter de:
- Diarré
- Mavesmerter
- Oppustethed
- Træthed
- Vægttab
Hos nogle mennesker kan cøliaki også medføre hududslæt og andre ikke-fordøjelsesrelaterede symptomer. Det er en livslang tilstand, som kræver en glutenfri kost for at undgå symptomer og komplikationer.
2. Glutenintolerance
Glutenintolerance, også kaldet ikke-cøliakisk glutenfølsomhed, er en tilstand, hvor folk oplever symptomer som mavesmerter, oppustethed, diarré eller træthed efter at have spist gluten, men uden den autoimmune reaktion, der ses ved cøliaki. Diagnosen stilles typisk, når cøliaki og hvedeallergi er blevet udelukket, men symptomerne forbliver ved indtagelse af gluten.
3. Hvedeallergi
Hvedeallergi er en allergisk reaktion på proteiner, der findes i hvede, hvor gluten er én af dem. En person med hvedeallergi kan få symptomer som nældefeber, åndedrætsbesvær, mavesmerter eller i sjældne tilfælde anafylaktisk chok efter at have indtaget hvede. Her er der tale om en egentlig allergi, som kan diagnosticeres ved hjælp af allergitest.
Symptomer på glutenreaktioner
Uanset om du har cøliaki, glutenintolerance eller hvedeallergi, kan symptomerne overlappe og omfatte:
- Mavesmerter
- Diarré eller forstoppelse
- Oppustethed og gasdannelse
- Træthed
- Hovedpine
- Hududslæt
- Led- og muskelsmerter
Håndtering af glutenrelaterede tilstande
Hvis du har mistanke om, at du ikke tåler gluten, er det vigtigt at få stillet en korrekt diagnose af en læge. Hvis du får konstateret cøliaki, er en livslang, streng glutenfri kost nødvendig for at undgå skader på tarmen og andre komplikationer. For glutenintolerance eller hvedeallergi vil lægens råd variere, men oftest vil gluten- eller hvedefrie kostvalg forbedre symptomerne.
Hvis du oplever problemer med gluten, er det vigtigt at rådføre sig med en sundhedsprofessionel for at få klarhed over, hvilken tilstand der ligger til grund, og hvordan den bedst behandles.
Leave a Reply