Den seneste tid har debatten om at boykotte amerikanske produkter taget fart i Danmark, blandt andet som en reaktion på tidligere toldtrusler fra Trump-administrationen. Men er det egentlig en god idé at lade sit forbrug være en politisk stemme? Hos Detskalsmageafnoget.dk mener vi, at det giver rigtig god mening at være en aktiv forbruger – og det handler ikke kun om USA, men generelt om at vælge produkter, der er produceret tættere på os selv.
Stem med din indkøbskurv
Hver gang vi handler, sender vi et signal om, hvilke produkter vi støtter. Hvis vi ønsker at mindske vores afhængighed af produkter fra USA og Kina, er der en meget simpel måde at gøre det på: Vi kan vælge at købe lokalt.
Vores anbefaling er at gå efter produkter fra dit nærområde, fra danske producenter og til nød fra Europa. Det er ikke kun et politisk valg, men også et miljømæssigt ansvar. Transporten af varer over lange afstande har en massiv klimapåvirkning, så jo kortere en vare har rejst, desto bedre.
Hvordan køber du lokalt?
Det er faktisk lettere, end man skulle tro. Når det gælder mad, kan du købe direkte fra lokale producenter eller vælge danske varer i supermarkedet. Om vinteren kan du også gøre en stor forskel ved at konservere dine egne råvarer.
Amerikansk sodavand? Prøv i stedet hjemmelavet danskvand med saft! SodaStream er en god løsning og produceres ikke i USA eller Kina – og du kan endda være heldig at finde en brugt model fra dine forældre eller på genbrug.
Læs på etiketterne
I mange dagligvarebutikker kan du ofte finde mærkninger, der angiver, om produkter er fra Europa. Men der er også masser af varer, der er 100% danske, hvis du lige kigger efter. Hvis du vil være sikker, kan du bruge telefonen til at søge information, de første gange du handler. Her er nogle danske producenter, du kan kigge efter:
- Naturli (plantebaserede alternativer)
- Hanegal (kødprodukter, pålæg, plantebaserede alternativer)
- Schulstad (brød og bagervarer)
- Valsemøllen (mel og bageprodukter)
- Urtekram (økologiske fødevarer)
- Løgismose (mejeriprodukter og delikatesser)
- Änglamark (økologiske dagligvarer fra Coop)
- Bähncke (ketchup, sennep, dressinger)
Små skridt, stor forskel
Det handler ikke om, at vi aldrig må købe noget fra USA eller Kina, men om at tage bevidste valg. Hvis vi begynder at prioritere lokale varer, vil det med tiden betyde, at flere producenter kan vækste herhjemme – og det er en positiv udvikling for både klimaet og økonomien.
Hvad mener du? Har du allerede skiftet nogle amerikanske produkter ud med danske alternativer? Del dine erfaringer med os i kommentarfeltet!
Leave a Reply